Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Ζυμάρι ( για πίτες, τυροπιτάκια, σαραγλί πολίτικο κλπ)




Για πίτα, για τυροπιτάκια τηγανιτά( βάζουμε ½ κιλ. Αλεύρι για να βγούνε περίπου 25 κομμάτια ) , για σαραγλί πολίτικο κλπ. Η διαδικασία του ζυμαριού είναι ίδια ακριβώς για όλα αυτά.
Υλικά :
1 κιλό Αλεύρι ,
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
3 κουταλιές σούπας ξύδι,
1 φλιτζανάκι μικρό του καφέ ελαιόλαδο,
1 ποτήρι νερό απ’ τη βρύση .
-----------------------------------------
Κρατάμε απ’ το ένα κιλό αλεύρι 1 φλιτζάνι αλεύρι ,για να το έχουμε όταν ανοίγουμε τα φύλλα.
 Στο ποτήρι με το νερό προσθέτουμε το αλάτι, το ξύδι και το ελαιόλαδο και αφού τα ανακατέψουμε τα ρίχνουμε  μέσα στο υπόλοιπο αλεύρι και αρχίζουμε να το δουλεύουμε ζυμώνοντας το και προσπαθώντας να ενσωματώσουμε τα υγρά με όλη την ποσότητα του αλευριού.
Αν κολλάνε τα χέρια μας,  με λίγο αλεύρι που ρίξουμε επάνω τους, τρίβουμε τα υπολείμματα του ζυμαριού απ’ τα χέρια μας και τα ενσωματώνουμε στο ζυμάρι εξακολουθώντας να ζυμώνουμε ώσπου να γίνει μια ζύμη απαλή και ομοιογενής . Την χωρίζουμε σε δέκα μικρά μπαλάκια και τα δουλεύουμε κι αυτά ένα ένα ώστε να ολοκληρωθεί το ζύμωμα και τα τοποθετούμε σ’ ένα ρηχό σκεύος και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν περίπου μια ώρα, σκεπάζοντάς τα καλά με πλαστική μεμβράνη, νάιλον σακούλα η’ βρεγμένη πετσέτα.  ‘Όταν είναι τα μπαλάκια το ένα δίπλα στο άλλο σ’ ένα δίσκο, δεν θα κολλήσουν και θα τα παίρνουμε εύκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου