Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Κουραμπιέδες










                                                                                                                                                                      Yλικά
---------
1/2 κιλό φρέσκο βούτυρο
1/2 κιλό άχνη ζάχαρη
2 κρόκους αυγών
2 βανίλιες
800 γρ. αλεύρι για γλυκά
1 μικρή πρέζα αλάτι
1/2 φακελ. μπέικιν πάουντερ
2 φλυτ.καβουρντισμένα και κοπανισμένα αμύγδαλα
1/2 κ.γλυκ. μοσχοκάρυδο σκόνη
4 κουταλιές σούπας κονιάκ ( ή λικέρ της αρεσκείας μας).

Εκτέλεση
-------------
Σε προθερμασμένο φούρνο τοποθετούμε σ'ένα ταψάκι τα αμύγδαλα και τα ψήνουμε στους 160βαθμούς για 8'. 'Οταν κρυώσουν τα κοπανίζουμε ή τα περνάμε προσεκτικά στο μούλτι ώστε να κοπούν σε μέτρια κομμάτια. 
(Τα αμύγδαλα αν θέλουμε μπορούμε να τα βάλουμε και  στο τηγάνι  να καβουρντιστούν ,ανακατεύοντάς τα συνεχώς.)
Διατηρούμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να μπορεί να χτυπηθεί εύκολα .
 Βάζουμε στο μίξερ το βούτυρο και 1 φλυτζάνι απ' την άχνη ζάχαρη και τα χτυπάμε περίπου 15’ ώστε να γίνει ένα αφράτο και κάτασπρο μείγμα .
Ρίχνουμε τους δύο κρόκους των αυγών και το αλάτι  και εξακολουθούμε να χτυπάμε για να ενσωματωθούν  καλά στο μείγμα. Στο κονιάκ διαλύουμε το μπέικιν και το προσθέτουμε συνεχίζοντας το χτύπημα.
Αφαιρούμε τον κάδο απ’ το μίξερ και συνεχίζουμε δουλεύοντας με το χέρι.
Ρίχνουμε μέσα απαλά ,λίγο –λίγο το αλεύρι , στο οποίο έχουμε ανακατέψει τις 2 βανίλιες και το μοσχοκάρυδο .
Ανακατεύουμε  με το χέρι μας το μείγμα, για να μπορούμε να παίρνουμε και απ’ τα τοιχώματα του κάδου ( η’ του τάμπερ) το βούτυρο , έως ότου ομογεννοποιηθεί καλά το μείγμα και δούμε ότι μπορούμε να πλάθουμε μπαλάκια και να είναι ομοιόμορφα σε υφή.
Χρησιμοποιούμε όσο αλεύρι χρειαστεί, προσθέτοντάς το πάντα σιγά σιγά./Τέλος προσθέτουμε τα καβουρντισμένα και κοπανισμένα αμύγδαλα.

Πλάθουμε μπαλάκια μικρά στο μέγεθος ενός καρυδιού, η’ κάνουμε σχέδια με φορμάκια ζαχαροπλαστικής και τ’ αραδιάζουμε επάνω στη λαμαρίνα η’ σε ταψί του φούρνου, το ένα δίπλα στο άλλο. Αν τα κάνουμε στρογγυλά, πατάμε με το δάκτυλό μας λίγο στη μέση της μπαλίτσας.

Ψήνουμε στους 180 Κ . Η πρώτη φουρνιά ίσως αργήσει περισσότερο από 15’ για να ψηθεί . Μα έπειτα επειδή ο φούρνος θα είναι πολύ καυτός ,ίσως χρειαστεί να ελέγξουμε μετά τα πρώτα 10’, για να δούμε από κάτω κι από πάνω αν τελικά έχουν οι κουραμπιέδες μας το επιθυμητό χρώμα.
Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται απ’ το μέγεθος που θα δώσουμε στους κουραμπιέδες, απ’ το είδος της ηλεκτρικής κουζίνας που ψήνουμε κι απ’ το ταψί που χρησιμοποιούμε για να ψήσουμε. Οπότε ,έχουμε καλά το νου μας όταν ψήνονται οι κουραμπιέδες και παρακολουθούμε μετά τα πρώτα 10’ , ώστε να τους βγάλουμε εγκαίρως έξω απ’ τον φούρνο.Πάντως 15' στον αέρα πάνω κάτω και 20' χωρίς αέρα με αντιστάσεις πάνω κάτω, είναι ένας εύλογος χρόνος ψησίματος..

Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να μισοκρυώσουν και να είναι απλά χλιαροί σε θερμοκρασία  και μετά τους  βάζουμε μέσα στην άχνη και τους γυρίζουμε για να κολλήσει η άχνη επάνω τους. ( δεν τους βάζουμε πολύ ζεστούς στην άχνη, γιατί θα λιώσει η άχνη επάνω τους και θα ενωθεί με το βούτυρο, φτιάχνοντας ένα βουτυρένιο και γλυκό στρώμα). Αν κρυώσουν οι κουρμπιέδες τελείως, τους ραντίζουμε με ανθόνερο και μετά ρίχνουμε την άχνη για να κολλήσει επάνω.
Η συνταγή αυτή είναι για τρία ταψιά της ηλεκτρικής κουζίνας και ο αριθμός των κουραμπιέδων είναι ανάλογος με το μέγεθος. ( βλέπε φωτογραφία μου ,του 2011 )



1 σχόλιο: