Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Μαρμελάδα Δαμάσκηνο





Υλικά
-----
2,1/2 κιλά δαμάσκηνα( 2 κιλά καθαρισμένο φρούτο)
1 κιλό ζάχαρη
1 ζουμερό λεμόνι
3 βανίλιες
1 φλυτζάνι νερό

Εκτέλεση
-----
Πλένουμε πολύ καλά τα δαμάσκηνα, καθαρίζουμε την φλούδα τους, αφαιρούμε το κουκούτσι 
και κόβουμε χοντρά κομμάτια.
Σε μερικά κομμάτια αφήνουμε και την φλούδα αν θέλουμε.
Βάζουμε τα φρούτα σε πλατιά κατσαρόλα μεγάλη και προσθέτουμε 1 κούπα μικρή νερό και τη ζάχαρη .
Βράζουμε σε σιγανή φωτιά και ξαφρίζουμε όταν χρειαστεί την μαρμελάδα μας για να γίνει γυαλιστερή και στιλπνή.
Η διάρκεια του βρασμού εξαρτάται απ'την εστία της φωτιάς κι άλλους παράγοντες, οπότε για να δοκιμάσουμε την πυκνότητα της μαρμελάδας σύμφωνα με τα γούστα μας, βγάζουμε μιά κουταλιά σ'ένα πιατάκι και περιμένουμε να κρυώσει εντελώς. Αν μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα τότε προσθέτουμε τις βανίλιες και τον χυμό του λεμονιού, δίνουμε ακόμη μιά βράση και αποσύρουμε απ'την φωτιά.
'Ετσι όπως είναι ζεστή η μαρμελάδα, την βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα ,γεμίζοντάς τα μέχρι πάνω στο χείλος , βιδώνουμε καλά και αναποδογυρίζουμε .Αφήνουμε την μαρμελάδα να κρυώσει  χωρίς να την κουνήσουμε . Τα βάζα διατηρούνται εκτός ψυγείου μόνον όταν είναι έτσι αποστειρωμένα, ειδάλλως τα τοποθετούμε στο ψυγείο .

Αποστείρωση βάζων.
-------------------------
Στην σχάρα του φούρνου που έχουμε προθερμάνει για 10' στους 100 βαθμούς, πάνω κάτω -αέρας, τοποθετούμε μιά πετσετούλα και τα βάζα που θέλουμε να αποστειρώσουμε .
Τα αφήνουμε 20' και έτσι όπως είναι ζεστά τα γεμίζουμε με γλυκά, μαρμελάδες ή σάλτσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου