Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Γύρος σπιτικός


Νίκος, ο επικεφαλής της προετοιμασίας, κατασκευής και ψησίματος...


Στήσιμο του γύρου
Κοντοσούβλι




Ο Νίκος είχε πολλά κέφια φέτος και βάλθηκε να φτιάξει τον δικό του γύρο, με υλικά πολύ καλής ποιότητος .Τελικά το αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας τον δικαίωσε με το παραπάνω. Ο γύρος και το κοντοσούβλι έγιναν και ψήθηκαν θαυμάσια και με τέλεια γεύση.

Υλικά

2 ½ κιλά χοιρινά κομμάτια κατάλληλα κομμένα απ’τον κρεωπώλη σε χοντρές φέτες ,έτσι ώστε να περιέχουν λίγο λιπάκι το καθένα

Υλικά για την μαρινάδα 

1ο στάδιο η βύθιση του κρέατος σε νερό με διαλυμένα 120 γραμμ. Αλάτι χοντρό και 1 μικρό ποτήρι λευκό κρασί.

Το κρέας σ’αυτό το στάδιο μπαίνει για 24 ώρες στο ψυγείο καλά σκεπασμένο.

2ο στάδιο το μαρινάρισμα με τα μυρωδικά.

Στραγγίζουμε τα κομμάτια του κρέατος απ’την άλμη, τα σφίγγουμε ώστε να μην έχουν υγρά και τα αλείφουμε  με τα εξής υλικά κάνοντας κι ένα μασαζάκι στα κομμάτια του κρέατος.

Αλάτι, πιπέρι, θυμάρι,ρίγανη, ξύσμα λεμονιού, μουστάρδα και ηλιέλαιο.

3ο στάδιο προετοιμασίας

Παίρνουμε την σούβλα και την τοποθετούμε όρθια. Βάζουμε ομοιόμορφα τα κομμάτια ( όπως στο βίντεο) κι αφαιρούμε τα τυχόν περισεύματα ώστε να δώσουμε ένα ομοιόμορφο σχήμα κι ανάλογο με τον τρόπο που θα τα ψήσουμε. Αν το ψήσιμο γίνει με όρθια την σούβλα ,δίνουμε στα κομμάτια ανάποδο κωνικό σχήμα, βάζοντας στην κορυφή το πιο παχύ κομμάτι και μια ντομάτα μεγάλη και ώριμη.

Αν το ψήσιμο γίνει  με πλαγιαστή την  σούβλα ,τότε το δίνουμε σχήμα κυλινδρικό όπως  βλέπουμε και στο βίντεο.

‘Όταν τελειώσουμε το στήσιμο των κομματιών, τυλίγουμε σφιχτά και περιμετρικά με διαφανή μεμβράνη ολόκληρη τη σούβλα και την τοποθετούμε στο ψυγείο ως τη μέρα που θα ψήσουμε.

Μπορούμε να φτιάξουμε κι ένα μικρό κοντοσούβλι με τα κομματάκια του κρέατος που αφαιρέσαμε όταν δίναμε το κατάλληλο σχήμα στον γύρο. Τοποθετούμε κι αυτή στη σχάρα δίπλα στο γύρο.

Μόλις ανάψουμε τη φωτιά και αφού ασπρίσουν τα κάρβουνα ,είναι έτοιμα για να τοπουθετήσουμε τις σούβλες στη φωτιά.

Στην αρχή και για το πρώτο μισάωρο χρειάζεται να έχει μια κάποια απόσταση από τα κάρβουνα το κρέας και καθώς θα περνάει η ώρα το βάζουμε πιο κοντά . Συνολικά χρειάζεται 1 ½ ώρα για να ψηθεί .

Στην πρώτη μισή ώρα μπορούμε να αρχίσουμε να κόβουμε για ένα μεζέ κι όσο πλησιάζει η ώρα θα κόβουμε ολοένα και πιο συχνά.

Καλά τσίπουρα λοιπόν και καλά ψησίματα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου