Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Κερασάδα (cherry syrup) για πολλές χρήσεις

Κερασάδα κλασσική με κρύο νερό και παγάκια


Κοκτέιλ

Γαρνίρισμα στο παγωτό κεράσι


Υλικά
--------
2 κιλά κεράσια χωρίς το κουκούτσι τους
1 κιλό καστανή ζάχαρη
1 ζουμερό λεμόνι
Αρμπαρόριζα

Εκτέλεση
------------
Πλένουμε πολύ καλά τα κεράσια, τα στραγγίζουμε, βγάζουμε τα κουκούτσια τους με φουρκέτα ή με το ειδικό εργαλείο της κουζίνας και τα βάζουμε σε βαθιά λεκάνη.
Με το ραβδομπλέντερ λιώνουμε τα κεράσια   μέχρι να εξαφανιστούν τα κομματάκια του φλοιού τους απ'τον χυλό. Καλό είναι να τα λιώσουμε λίγα λίγα στο ψηλό  μπωλ που κάνουμε το smoothie
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το χυλό από τα κεράσια και τη ζάχαρη και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά , ξαφρίζουμε όποτε χρειάζεται και χαμηλώνουμε τη φωτιά σιγοβράζοντας άλλα 15 λεπτά.
Τέλος ρίχνουμε τον χυμό από το λεμόνι  και συνεχίζουμε για 5 λεπτά ακόμη.
Δοκιμάζουμε την πυκνότητα αφού βγάλουμε σ'ένα πιατάκι μιά κουταλιά κι αφήνουμε την κερασάδα μας να κρυώσει τελείως
Μετά από λίγες ώρες ή την επομένη μέρα , δοκιμάζουμε την πυκνότητα κι αν μας ικανοποιεί δεν συνεχίζουμε τον βρασμό. Αλλιώς δίνουμε μερικές βράσεις ακόμη για 10'

Αποστειρώνουμε τα βάζα μας μαζί με τα καπάκια στο φούρνο της κουζίνας ,αφού πρώτα τα πλύνουμε και στραγγίσουμε πολύ καλά. Τα τοποθετήσουμε σ'ένα ταψάκι όπως σας δείχνω στη φωτογραφία και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 100 βαθμούς με αέρα για 20 λεπτά.

'Ετσι όπως είναι καυτή η κερασάδα μας, γεμίζουμε τα βάζα μέχρι πάνω και τα αναποδογυρίζουμε πολύ προσεκτικά για να μη καούμε, πάνω στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να κρυώσουν τελείως.
Την άλλη μέρα τα βάζουμε στο ψυγείο και έχουμε όλο το χρόνο την κερασάδα μας για να γαρνίρουμε τα παγωτά μας, για να κάνουμε κερασάδα με παγωμένο νερό και παγάκια, για να φτιάξουμε κοκτέιλ καλοκαιρινά ή ότι άλλο η φαντασία μας ανακαλύψει.
Εγώ βάζω το χυλό σε φόρμες ξυλάκι-παγωτό και στην κατάψυξη. 'Ετσι γίνεται απίστευτα ωραίο παγωτάκι -γρανίτα, για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου