Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Ρεβανί κλασικό με σιμιγδάλι






Το ρεβανί μπορεί να γίνει με σιμιγδάλι και αλεύρι ,αλλά και με καρύδα τριμμένη (ινδοκάρυδο)και αλεύρι. Ο τρόπος εκτέλεσης της συνταγής είναι ίδιος. 

Υλικά

--------

5 αυγά 

1 κούπα καλαμποκέλαιο ή 250 γραμ.βούτυρο

1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό

1 κούπα ζάχαρη

300 γραμμ γιαούρτι

1 μπέικιν πάουντερ

2 βανίλιες

Προαιρετικά 

 καβουρντισμένα αμύγδαλα για το κάθε κομμάτι γλυκού.


Για το σιρόπι

-----------------

3 1/2 κούπες ζάχαρη ( 900 γραμμ ζάχαρη)

900 ml  νερό

χυμό από λεμόνι, φλούδες λεμονιού και κανέλα ξυλάκι 


Εκτέλεση

------------

Κατ'αρχάς φτιάχνουμε το σιρόπι .

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη ,το ξυλάκι κανέλας και τις φλούδες λεμονιού για 8΄  (ο χρόνος μετριέται μόλις αρχίσει ο βρασμός.)

Πριν κατεβάσουμε το σιρόπι απ'τη φωτιά προσθέτουμε το λεμόνι και το αφήνουμε να κρυώσει.


Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σ'ένα μπολ και τ'αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε μέσα στο κοσκινισμένο αλεύρι το μπέικιν και τις βανίλιες κι ανακατεύουμε ελαφρά.

Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ  το ηλιέλαιο με την ζάχαρη για να γίνουν κρέμα και κατόπιν προσθέτουμε ένα ένα τους κρόκους των αυγών.

Στη συνέχεια μ'ένα κουτάλι προσθέτουμε το σιμιγδάλι  και  συνεχίζουμε με αλεύρι και γιαούρτι εναλλάξ .

'Οταν ολοκληρώσουμε το χτύπημα, βγάζουμε το μπολ απ το μίξερ και ρίχνουμε την μαρέγκα απ'τα ασπράδια των αυγών που είχαμε χτυπήσει, ανακατεύοντας τα για να ενσωματωθούν με μιά σπάτουλα και με κυκλικές απαλές κινήσεις.

Αδειάζουμε το μείγμα σ'ένα ταψάκι 35Χ24 cm αφού προηγουμένως το έχουμε βουτυρώσει ή λαδώσει καλά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο και στη μεσαία σχάρα για 40' περίπου  στους 180o K..(ίσως χρειαστεί και 5' επιπλέον κι αυτό είναι ανάλογο με τον φούρνο που έχουμε)

Στη μισή ώρα ψησίματος, προσέχουμε το γλυκό ,για να ελέγξουμε το χρώμα του , κι όταν ολοκληρωθούν τα λεπτά ψησίματος πρέπει να έχει ροδοκόκκινη επιφάνεια.

Το βγάζουμε από τον φούρνο κι έτσι όπως είναι καυτό το γλυκό, ρίχνουμε το κρύο σιρόπι επάνω προσεκτικά και το αφήνουμε να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να κρυώσει.

Πριν το σιροπιάσουμε, μπορούμε να το χαράξουμε σε κομμάτια και να βάλουμε στο κέντρο κάθε κομματιού ένα καβουρντισμένο αμύγδαλο.

Σερβίρουμε με παγωτό καιμάκι ή σαντιγύ , ή και  σκέτο με καβουρντισμένα αμύγδαλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου