Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Τα Ροξάκια της μαμάς







Υλικά για 40 μικρά ροξάκια
----------------------------------
800 γραμ. αλεύρι
2  φρέσκα αυγά
100 γραμ. καρύδια αλεσμένα σε ψιλά κομματάκια.
1     κουτ.γλ. Μπέικιν πάουντερ
1    φακελάκι μαγιά ξηρή
1/2 κουτ.γλυκού αλάτι
2    βανίλιες
2   κουταλιές της σούπας μέτριες ,κακάο
1   κουταλιά της σούπας ζάχαρη
2   κουτ.γλ. κανέλα
1   μικρό ποτήρι γάλα ( 250 γρ.)
1   μικρό ποτήρι ελαιόλαδο ( 250 γρ.)

Υλικά για το σιρόπι
------------------------
800 γραμ. ζάχαρη
2   ξυλάκια κανέλας
2   κουτ.γλ. λεμόνι και φλούδα από 1/2 λεμόνι
800 ml Νερό

Εκτέλεση
------------
Σε μιά λεκανίτσα ρίχνουμε το γάλα αφού προηγουμένως το ζεστάνουμε λίγο και διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο γάλα προσθέτοντας και δύο χουφτίτσες αλεύρι από τα 800γρ.της συνταγής,μέχρι να διαλυθούνε όλα καλά.
Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο σε ζεστό μέρος μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και φουσκώσει. Περίπου 20'
Σε ένα άλλο σκεύος ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με τις βανίλιες, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και το κρατάμε στην άκρη.
Στην λεκανίτσα με τη μαγιά αφού φουσκώσει καλά,ρίχνουμε το λάδι, τα αυγά καλά χτυπημένα και τμηματικά λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντάς τα καλά μέχρι να τελειώσει το αλεύρι. Ζυμώνουμε το ζυμαράκι μας πολύ καλά και το χωρίζουμε σε 4 μέρη .( δύο μέρη σκέτη η ζύμη και δύο μέρη στα οποία θα ανακατέψουμε το κακάο και τα καρύδια για να γίνει σοκολατένιο το ζυμαράκι)
Σ'ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε το κακάο ,τη κουταλιά της ζάχαρης και την κανέλα, βάζουμε δυό κουταλιές νεράκι για να διαλυθούν  και το ρίχνουμε επάνω σε δύο από τα 4 μέρη ζύμης ,(μισό υγρό μείγμα  κακάου στο ένα μέρος και μισό υγρό στο άλλο) που χωρίσαμε, προσπαθώντας να το απορροφήσει και ζυμώνοντάς το δυνατά. 'Οταν ομογενοποιηθεί το μείγμα με το ζυμάρι,προσθέτουμε τα καρύδια και φτιάχνουμε με το μίγμα αυτό δύο μπαστουνάκια στρόγγυλα. Για ευκολία μπορούμε να τα τοποθετήσουμε σε φύλο διαφανούς μεμβράνης να τα σφίξουμε μέσα και να τα σκεπάσουμε μ'αυτήν κυκλικά ώστε να πλαστεί το μπαστουνάκι ευκολότερα και ομοιόμορφα.
Πέρνουμε τα υπόλοιπα δύο μέρη της ζύμης που είναι κι αυτά πολύ καλά πλασμένα και τα απλώνουμε με τον πλάστη σε δύο φύλλα στενόμακρα ,όσο και το μήκος απ'τα μπαστουνάκια του κακάου που έχουμε φτιάξει.
Βάζουμε ένα μπαστουνάκι κακάου στην άκρη από κάθε ορθογώνιο φύλλο της ζύμης και το τυλίγουμε ρολάροντάς το ώστε να σχηματίσουμε ένα  μπαστούνι. Το ίδιο ακριβώς κάνουμε και με το δεύτερο κομμάτι ζύμης.
Τώρα έχουμε δύο έτοιμα μπαστούνια με το εσωτερικό μπαστούνι του κακάου μέσα τους κι έτοιμα για κόψιμο και ψήσιμο. Αν θέλουμε να βγούνε τα ροξάκια μας μικρά θα πρέπει να επιμηκύνουμε το κάθε μπαστούνι περισσότερο ρολάρωντάς το στον μπάγκο με τα χέρια μας από την μέση προς τις άκρες ,  έτσι ώστε αν κόψουμε ένα κομμάτι να είναι το επιθυμητό μέγεθος και με την σκέψη ότι θα φουσκώσει κιόλας.

Κόβουμε τα 2 μπαστούνια σε κομμάτια 2 εκατοστών περίπου,τα πατάμε ελαφρά ώστε να τους δώσουμε ακριβώς στρογγυλό σχήμα  και τα τοποθετούμε σε ταψί της κουζίνας και πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Αφήνουμε απόσταση μεταξύ τους στο ταψί γιατί θα φουσκώσουν και αν δεν έχουμε μεγάλο ταψί θα χρειαστεί να ψήσουμε τα ροξάκια μας σε δύο ψησιές ,μόνο που στην δεύτερη ψησιά κι επειδή ο φούρνος θα είναι πολύ καυτός πρέπει να προσέξουμε καλά τον χρόνο ψησίματος που ίσως είναι λιγότερος απ την πρώτη ψησιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 1/2 ώρα περίπου και προσέχουμε να μην πάρουν πολύ σκούρο χρώμα . ( Επειδή οι φούρνοι διαφέρουν καμμιά φορά , έχουμε το νού μας)
Βάζουμε και τα υπόλοιπα ροξάκια να ψηθούν ( γιατί στον δικό μου φούρνο δεν χωρούσαν όλα στην πρώτη ψησιά) και τ'αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά. Δεν τα ξεχνάμε μέσα στον ζεστό φούρνο αν δεν θέλουμε να τα σιροπιάσουμε αμέσως, αλλά τα βγάζουμε έξω .

Ετοιμάζουμε το σιρόπι με τα υλικά του και το βράζουμε 8-10' σε μέτρια φωτιά .
Τον χρόνο τον μετράμε αφού έχει πάρει βράση το σιρόπι.
Στα 2  ταψιά  με τα ροξάκια, ρίχνουμε το καυτό σιρόπι μισό-μισό στο κάθε ταψί και μετά από λίγη ώρα και προσεκτικά τα γυρίζουμε κι απ'την άλλη μεριά με μιά σπατουλίτσα.
Επαναλαμβάνουμε το γύρισμα ακόμη μιά φορά μέχρι να απορροφήσουν όλο το σιρόπι.
Αν χρειαστεί αφήνουμε τα ταψιά αρκετές ώρες ώστε να απορροφήσουν όλο το σιρόπι και δεν βιαζόμαστε να τα βγάλουμε από μέσα.
Τα τοποθετούμε σε πλατύ τάμπερ ή γυάλινο σκεύος απλωτά και είναι έτοιμα και μοσχομυριστά για σερβίρισμα.
Αυτό το γλυκό ήταν ένα απ'τα αγαπημένα γλυκά που έφτιαχνε πολύ συχνά η μαμά μου και μοσχομύριζε το σπίτι . Τώρα είναι αγαπημένο γλυκό των δικών μου παιδιών ......
Κάθε φορά που φτιάχνω ροξάκια με πλημμυρίζουν άπειρες αναμνήσεις παιδικών χρόνων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου