Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Μαρμελάδα Κεράσι


















Υλικά για 4 μεγάλα βάζα Μαρμελάδα
----------------------------------------------
4       κιλά καθαρισμένα κεράσια
3 1/2 κιλά ζάχαρη
8 κουτ.γλ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση
------------
Διαλλέγουμε τα κόκκινα, ώριμα και στιλπνά κεράσια, και τα πλένουμε  πολύ καλά .
Μετά τα  καθαρίζουμε απ'τα κουκούτσια πάνω από μιά λεκάνη ώστε να πέφτουν μέσα τα ζουμιά τους και τα ζυγίζουμε ώστε να βάλουμε την ανάλογη ζάχαρη.
Εγώ τα έκοβα στα δύο και έβγαζα το κουκούτσι έτσι ώστε να γίνει μιά μαρμελάδα με κομματάκια του φρούτου κι αρκετά μεγάλα θα έλεγα. Αν δεν σας αρέσει έτσι ,κόβετε μικρότερα κομμάτια ή πολτοποιείτε στο μπλέντερ.Στην περίπτωση που πολτοποιήσετε τα φρούτα δεν χρειάζεται να τα περιμένετε ένα βράδυ για να κατεβάσουν τα ζουμιά τους, αλλά τα βάζετε κατευθείαν στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη για βρασμό.
Βάζουμε στρώσεις απ'τα φρούτα και την ζάχαρη εναλλάξ και τα αφήνουμε πολλές ώρες ή ολόκληρο ένα βράδυ ,ώστε να χύσουν τα ζουμιά τους.
Πέρνουμε μιά πολύ μεγάλη κατσαρόλα και τα βάζουμε μέσα.
Σε μέτρια φωτιά περιμένουμε να πάρει βράση η μαρμελάδα και την ξαφρίζουμε όσες φορές χρειαστεί.
Μετά από 1 ώρα περίπου, ( ίσως και παραπάνω κι αυτό είναι ανάλογο με τη φωτειά και τα φρούτα ) αργού βρασμού, πέρνουμε μιά κουταλιά μεγάλη  απ'τη μαρμελάδα και τη βάζουμε σ'ένα πιάτο .Αφήνουμε να κρυώσει και βλέπουμε πόσο πολύ έπηξε κι αν τη θέλουμε πιό σφιχτή ,συνεχίζουμε το βράσιμο .
Με τον ίδιο τρόπο ελέγχουμε τον χρόνο που θα χρειαστεί για να πήξει η μαρμελάδα μας στο σημείο που μας αρέσει .
Δέκα λεπτά πριν την κατεβάσουμε απ'τη φωτιά προσθέτουμε το λεμόνι και την αφήνουμε να πάρει μιά βράση.
'Ετσι όπως είναι ζεστή την τοποθετούμε προσεχτικά στα ζεστά αποστειρωμένα βάζα που έχουμε ετοιμάσει. Τα γεμίζουμε ξέχειλα μέχρι επάνω και τα κλείνουμε με τα καπάκια τους. Τα γυρίζουμε ανάποδα και περιμένουμε να κρυώσουν . Μετά τα γυρίζουμε απ'την όρθια πλευρά τους και τα φυλλάμε σε μέρος δροσερό.
'Οταν ανοίξουμε ένα βάζο για να το καταναλώσουμε, το φυλλάμε μετά στο ψυγείο.

Αποστείρωση βάζων.
-------------------------
Στην σχάρα του φούρνου που έχουμε προθερμάνει για 10' στους 100 βαθμούς, πάνω κάτω -αέρας, τοποθετούμε μιά πετσετούλα και τα βάζα που θέλουμε να αποστειρώσουμε .
Τα αφήνουμε 20' και έτσι όπως είναι ζεστά τα γεμίζουμε με γλυκά, μαρμελάδες ή σάλτσες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου