Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Μελομακάρονα με καρύδι ή με μαύρη και άσπρη σοκολάτα.














Υλικά

---------

Για το σιρόπι

-----------------

400 γρ. Νερό

600 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική

250 γρ. Μέλι

2 μεγάλα ξυλάκια κανέλας

2 φλούδες πορτοκάλι και 1 από λεμόνι

Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι σε μιά κατσαρόλα, βράζουμε για 2'( μετράμε τα λεπτά αφού πάρει την πρώτη βράση το σιρόπι μας) και αποσύρουμε απ'τη φωτιά. Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε για πολλές ώρες μέχρι να κρυώσει τελείως.

Υλικά για την ζύμη

------------------------

200 γρ. Ελαιόλαδο

200 γρ. Ηλιέλαιο

200 γρ. Πορτοκαλάδα από φρέσκα πορτοκάλια

200 γρ. Ζάχαρη

Ξύσμα από πορτοκάλι και λεμόνι 

1 Μπέικιν πάουντερ και 1/2 κουτ.γλ. σόδα

80 γρ. Κονιάκ ή λικέρ της αρεσκείας μας

1 κουτ.γλ. κανέλα σκόνη\

3 βανίλιες σκόνη

1/2 κουτλ.γλ. γαρύφαλλο σκόνη

800 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 

200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

200 γρ. Καρύδια και μέλι για το στόλισμα

1 μεγάλη κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας και 1 άσπρης.

Αν θέλουμε να βάλουμε στη σοκολάτα πολλά μελομακάρονα, αυξάνουμε τον αριθμό απ'τις κουβερτούρες αναλόγως .

Εκτέλεση

-------------

Σε δυό λεκανίτσες βάζουμε χώρια τα υγρά υλικά και χώρια τα στερεά.

Αρχίζουμε με τα στερεά και προσθέτουμε στο αλεύρι το μπέικιν ,τη σόδα , τις βανίλιες ,καθώς και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε πολύ καλά. 

Σε μιά άλλη μεγάλη λεκάνη , βάζουμε το λάδι ( ηλιέλαιο και ελαιόλαδο) και τη ζάχαρη και χτυπάμε αρκετά με τον αυγογδάρτη. Προσθέτουμε το ξύσμα απ'το πορτοκάλι και λεμόνι, το κονιάκ ,την κανέλα, το γαρύφαλλο, και ανακατεύουμε πολύ καλά. Μέσα στα υγρά υλικά ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα του αλευριού και ταυτόχρονα κι απαλά ανακατεύουμε με μιά ξύλινη κουτάλα. 'Οταν απορροφήσει το αλεύρι τα υγρά υλικά και ομογενοποιηθεί βοηθάμε το ανακάτεμα με τα χέρια μας χωρίς να ζορίσουμε το ζυμάρι ,απλά να ενώσουμε τα υλικά του .

Κόβουμε μπαλάκια απ'τη ζύμη περίπου 30 γρ. , τα πλάθουμε σε παραλληλόγραμμο σχήμα και τα περνάμε πάνω απ'τον τρίφτη που κάνουμε το ξύσμα για να χαραχθεί η επιφάνειά τους ή τα τριπάμε με ένα πηρούνι σε μερικές μεριές αφού τα έχουμε βάλει  ένα ένα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και στην λαμαρίνα του φούρνου μας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο εν τω μεταξύ στους 180ο πάνω κάτω στις αντιστάσεις.

Συνεχίζουμε το πλάσιμο μέχρι να γεμίσει το ταψί και το βάζουμε στο φούρνο για 25'

Αν βάλουμε αέρα στο φούρνο μας ίσως πάρουν το επιθυμητό χρώμα 5' νωρίτερα. Πάντα έχουμε το νού μας και πάντα προσέχουμε προς το τέλος του κάθε ψησίματος

Μόλις βγει η πρώτη ψησιά τα βάζουμε ένα ένα προσεκτικά στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε 2' να απορροφήσουν καλά και μετά τα τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσουν.

Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα, με τη διαφορά ότι κάθε φορά το σιρόπι πρέπει να το διατηρούμε κρύο στο ψυγείο μέχρι να ψηθεί η δεύτερη ή τρίτη δόση απ'τα μελομακάρονά μας.

Λυώνουμε τις σοκολάτες σε χωριστά μεταλλικά σκεύη ή στον φούρνο μικροκυμάτων και όταν τελειώσουμε με τα ψησίματα και κρυώσουν τα μελομακάρονα, άλλα βουτάμε στην άσπρη κουβερτούρα, άλλα στην μαύρη κι άλλα μελώνουμε με ένα κουτάλι ελαφρά από πάνω και πασπαλίζουμε τριμμένο καρύδι ή ότι άλλο ξηρό καρπό έχουμε και μας αρέσει.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου