Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

PIZZA -Σάλτσα ντομάτας και ζύμη για πίτσα -

 



Υλικά για την σάλτσα ντομάτας
---------------------------------
1/2 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κύβο κνόρ βοδινού κρέατος
1 κουταλιά σούπας φρέσκο θυμάρι
1 κουταλιά ρίγανη
1/2 κουταλιά βασιλικό τριμμένο ή φρέσκο ψιλοκομμένο
1 μεγάλη κουταλιά σούπας πάστα ντομάτας
1 πουμαρό συμπυκνωμένο
1 πρέζα ζάχαρη, αλάτι και μαυροπίπερο

Εκτέλεση
------------
Σε κατσαρολίτσα σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα με το ελαιόλαδο και μετά προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, την πάστα διαλυμένη σε λίγο νεράκι, και όλα τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά αρκετά και βράζουμε πολύ σιγά τη σάλτσα μας μέχρι να αποροφηθούν όλα τα υγρά της και να μείνει με το λάδι. 'Οταν είναι έτοιμη η σάλτσα έχει την κρεμμώδη υφή ώστε να απλώνεται ωραία πάνω στο ζυμάρι της πίτσας.

Υλικά για το Ζυμάρι
--------------------------
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά 
400 ml νερό χλιαρό
2 κουτ.σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και μιά πρέζα ζάχαρη.

Εκτέλεση
------------- 
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νεράκι και προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το λάδι.
Ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Με το χέρι μας βοηθάμε το ανακάτεμα και ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη απ'τα τοιχώματα του σκεύους.
Αν κολλάει το ζυμάρι λαδώνουμε τα χέρια μας μόνο και δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι γιατί θα σφίξει και δεν το θέλουμε αυτό.Το ζυμάρι πρέπει να είναι απαλό. 
Σκεπάζουμε τη ζύμη με αντικολλητική μεμβράνη και μιά πετσετούλα και τη φυλάμε σε ζεστό μέρος για μιά ώρα περίπου.
============================= 
Τώρα είναι έτοιμη η σάλτσα και η ζύμη μας και είμαστε έτοιμοι για να φτιάξουμε την πίτσα μας.
Διαλλέγουμε ένα λεπτό  ταψί ( κι όχι αυτό της ηλεκτρικής κουζίνας)και τοποθετούμε μιά λαδόκολα Αναλόγως με το μέγεθός του ταψιού,πέρνουμε ζύμη και την απλώνουμε με τα δάκτυλά μας, ώστε να καλύψει την επιφάνεια του . Να έχουμε υπ'όψιν μας ότι, όταν ψηθεί το ζυμάρι, ανεβαίνει περίπου 1 εκατοστό. 'Ετσι μπορούμε να διαλλέξουμε την ανάλογη ποσότητα ζυμαριού που θα χρησιμοποιήσουμε αναλόγως με τα γούστα μας, όσον αφορά  το πάχος της βάσης της πίτσας μας.
Ρίχνουμε επάνω στη ζύμη κουταλιές από την σάλτσα και την καλύπτουμε. Συνεχίζουμε με τυριά της αρεσκείας μας, αλλαντικά ή λουκάνικα, κομμάτια πιπεριάς, μανιτάρια, ελιές, ντοματίνια ή ότι άλλο θέλουμε  και τελειώνουμε με τριμμένο τυρί και πολύ λίγα κομματάκια φρέσκου βούτυρου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο Κ για 20' περίπου και καλή μας όρεξη .
🍕🍕









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου