Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Λαχανόρυζο




 Υλικά

---------

1 μέτριο άσπρο λάχανο 

1 φλυτζανάκι του καφέ μικρό ρύζι καρολίνα

1 κουταλιά σούπας κουρκουμά

1 κουταλιά σούπας κόκκινο πιπέρι γλυκό

1 κουταλιά γλυκού μπούκοβο

2 πολύ ώριμες ντομάτες

1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, αλάτι 1 κουτ.γλ. και πιπέρι

Βραστό νερό με ένα κύβο κνόρ ή 2 φλυτζάνια  ζωμό κρέατος


Εκτέλεση

------------

Καθαρίζουμε το λάχανο, κόβουμε το κοτσάνι και τεμαχίζουμε ολόκληρο το λάχανο πάνω στον ξύλο σε χοντρά κομμάτια .

Βάζουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα ,ρυθμίζουμε τη φωτιά μας σε μέτρια θερμοκρασία  και ρίχνουμε το κομμένο λάχανο μαζί με το  αλάτι , ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα για να το μαράνουμε  με τα υγρά του. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα.

Μετά από λιγα λεπτά αφού μαραθεί το λάχανο αρκετά ,προσθέτουμε το πιπέρι το κόκκινο, το μαύρο, το μπούκοβο ,τον κουρκουμά και τις ντομάτες ξεφρουδισμένες και κομμένες κον-κασέ. Αν το θέλουμε με πολύ κόκκινη σάλτσα το φαγητό μας, προσθέτουμε 1 κουταλιά σούπας πάστα ντομάτας αραιωμένη με λίγο νεράκι.

Ρίχνουμε το ζεστό ζωμό κρέατος ( αν έχουμε, γιατί εγώ είχα από προηγούμενη συνταγή και μάλιστα είχα κρατήσει κι ένα κομμάτι κρέατος και πρόσθεσα μέσα στο φαγητό).

Αν δεν έχουμε ζωμό κρέατος, λιώνουμε τον κύβο κνόρ μέσα σε βραστό νερό και το προσθέτουμε στο φαγητό ανακατεύοντάς καλά .

'Οταν το λάχανό μας κοντεύει να γίνει και να τρώγεται( περίπου μετά 10') , προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε. Αν τα υγρά που κατέβασε το λάχανο δεν είναι αρκετά προσθέτουμε λίγο νεράκι. Αν πάλι είναι αρκετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και περιμένουμε να απορροφηθούν .

Το ρύζι μας θέλει 20' για να γίνει ωραίο και σπυρωτό μέσα στο φαγητό μας.

Αν θέλουμε να προσθέσουμε κρέας βρασμένο στο φαγητό μας, το ρίχνουμε μαζί με το ρύζι και χρησιμοποιούμε τον ζωμό του αντί για νερό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου