Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Ψωμάκια αφράτα που γίνονται πανεύκολα !

Υλικά

--------

600 γραμμ. αλεύρι σταρένιο 

350 ml ζεστό νερό

1 φακελλάκι ξηρή μαγιά

1 κουταλιά σούπας ζάχαρη

1 κουταλιά γλυκού αλάτι

4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο


Εκτέλεση

-------------

Ρίχνουμε το αλεύρι σε μιά λεκανίτσα και το ανακατεύουμε με το αλάτι . Ανοίγουμε μιά λακκουβίτσα στη μέση με ένα κουτάλι ξύλινο και προσθέτουμε το ζεστό νερό ( ζεστό όσο να το δέχεται το δάκτυλό μας ευχάριστα), τη μαγιά, τη ζάχαρη και το λαδάκι και αναταράσσουμε με το κουτάλι το μείγμα ώστε να ενωθούν τα υλικά. Μετά ανακατεύοντας κυκλικά πέρνουμε σιγά σιγά και το αλεύρι μέχρι να ενωθεί όλο με το υγρό μείγμα. Βάζουμε ένα γάντι και ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια ώστε να φτιάξουμε μιά μπάλα μαλακιά και ελαστική .

Λαδώνουμε μιά άλλη λεκανίτσα και βάζουμε μέσα το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μιά ώρα και σκεπασμένο σε ένα ζεστό μέρος.

Ξεσκεπάζουμε τη ζύμη την πατάμε για να ξεφουσκώσει και την βάζουμε πάνω στον πάγκο για να την πλάσουμε. Αναδιπλώνουμε το ζυμάρι από αριστερά και δεξιά, πάνω κάτω και φτιάχνουμε ένα χοντρό μπαστούνι κόβοντάς το σε δύο ίσα μέρη. Τα πλάθουμε μπαλάκια.

Πέρνουμε το ένα μπαλάκι και το πατάμε πάνω στον μπάγκο με τα δάκτυλα ώστε να γίνει ένα στρόγγυλο πιτάκι. Το ρολλάρουμε οριζόντια και πατάμε με τα δάκτυλα τις ενώσεις. Τοποθετούμε το πρώτο ψωμάκι σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζουμε με το δεύτερο.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε τα φραντζολάκια σκεπασμένα με ελαφριά πετσέτα για 30' σε ζεστό μέρος.

'Οταν φουσκώσουν, τα χαράζουμε με το ψαλίδι ή ένα κοφτερό μαχαίρι και κοσκινίζουμε λίγο αλευράκι επάνω τους.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα ,στη μεσαία σχάρα και στους 200ο, για 30' 

'Οταν ψηθούν, τα τοποθετούμε σε σχάρα ή ανάποδα πάνω σε μιά καθαρή πετσετούλα.

Μετά από ένα τέταρτο της ώρας, είναι έτοιμα να τα κόψουμε και να τα απολαύσουμε .

Χρειάζονται μόνον  δέκα λεπτά για να ετοιμάσουμε τη ζύμη και σε 2 ώρες μετά ...έχουμε δύο νόστιμα αφράτα φραντζολάκια σπιτικού ψωμιού .

Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να τα δοκιμάσετε, γιατί είμαι σίγουρη ότι μετά θα τα φτιάχνετε συνέχεια.......


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου