Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Πατάτες σε φόρμα με μπέικον και τυρί










Υλικά
-------------
6 μεγάλες πατάτες
20 ελιές καλαμών σε ροδέλλες
250 γραμμ.μπέικον πλάκα 
8 φέτες γκούντα τυρί
100 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Μαιντανό ψιλοκομμένο 2 κουταλιές σούπας
2 κουταλιές σούπας βούτυρο φρέσκο αγελάδος.

Εκτέλεση
----------------
Σε μακρόστενη ή στρογγυλή  αντικολλητική φόρμα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αραδιάζουμε τις φέτες του μπέικον κατά σειρά απ'όλες τις πλευρές της φόρμας, αφήνοντας να κρέμονται οι μισές εκτός φόρμας. <Αν δεν έχουμε καλή αντικολλητική φόρμα τοποθετούμε χαρτί αντικολλητικό >
Τοποθετούμε στον πάτο οριζόντια και άλλες δύο -τρείς φέτες μπέικον και συνεχίζουμε προσθέτοντας στο πάτο της φόρμας φέτες τυρί ώστε να τον καλύψουμε.
Εν τω μεταξύ αφού καθαρίσουμε τις πατάτες ,τις βάζουμε να βράσουν σε αλατισμένο νερό και τις στραγγίζουμε μόλις βράσουν πολύ καλά.
Τις σουρώνουμε και τις βάζουμε σ'ένα μπολ . Πατάμε τις πατάτες με το εργαλείο που τις πολτοποιεί ή με ένα μεγάλο πιρούνι και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, το βούτυρο  και τον μαιντανό. 'Ετσι όπως είναι ζεστές θα λιώσει σίγουρα το βούτυρο και θα ενωποιηθεί με τις πατάτες και τον μαιντανό.
Ρίχνουμε λίγο μαύρο πιπέρι και τοποθετούμε το μισό μείγμα στην φόρμα και πάνω απ'το γκούντα.
Προσθέτουμε επάνω στις πατάτες τις μισές ροδέλες απ'τις ελιές  και συνεχίζουμε με τον υπόλοιπο πουρέ, τις ελιές και τις φέτες του τυριού.
Κλείνουμε το ρολλό πλέκοντας τις φέτες του μπέικον στο πάνω μέρος της φόρμας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο Κ για 20-25' στο μέσον του φούρνου και με αντιστάσεις πάνω -κάτω.
'Οταν βγάλουμε τη φόρμα απ'το φούρνο την αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά και την αναποδογυρίζουμε σε ξύλο ή σε πιατέλα .
Κόβεται το ρολλό της πατάτας μετά από λίγα λεπτά κι όχι πολύ ζεστό ,για να βγαίνει ωραίο κομμάτι στο πιάτο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου