Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Φράουλα γλυκό


Υλικά
---------
1 κιλό φράουλες
1/2 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
χυμό από ένα μικρό λεμόνι
2 βανίλιες

Εκτέλεση
---------------
Πλένετε καλά τις φράουλες και αφαιρείτε τα κοτσανάκια. Φροντίζετε να είναι μέτριου μεγέθους και αν είναι δυνατόν περίπου στο ίδιο μέγεθος. Αν θέλετε μπορείτε να αφαιρέσετε 100 γρ. ζάχαρης για να γίνει λιγότερο γλυκό το αποτέλεσμα.
Σ'ένα μεγάλο μπολ βάζετε λίγη απ'τη ζάχαρη της συνταγής στον πάτο και αραδιάζετε τις φράουλες σε μία στρώση. Προσθέτετε ζάχαρη και φράουλες μέχρι να τελειώσουν.Από πάνω φροντίστε να ρίξτε  τη ζάχαρη στο τέλος.
Σκεπάζετε καλά το μπολ και το αφήνετε για μιά νύχτα στο ψυγείο.
Την άλλη μέρα σε μεγάλη κατσαρόλα αδειάζετε το μείγμα με τις φράουλες ρίχνετε τις βανίλιες να διαλυθούν και βράζετε το γλυκό για 30' σε μέτρια φωτιά. Μετράτε τα λεπτά μόλις πάρει την πρώτη βράση το γλυκό.
Λίγα λεπτά πριν τελειώσει ο βρασμός, ρίχνουμε το λεμόνι και αφήνουμε να σιγοβράσει ακόμη 2' το γλυκό μας.
Δοκιμάζουμε απ'το σιρόπι μιά κουταλιά ,αφού την βγάλουμε σε παγωμένο πιατάκι και την αφήσουμε να κρυώσει καλά. 
'Εχουμε έτοιμα αποστειρωμένα και ζεστά τα βάζα μας ( δύο μικρά ή ένα μεγάλο του κιλού) και αδειάζουμε καυτό το γλυκό στα βάζα μέχρι το χείλος επάνω , κλείνουμε και αναποδογυρίζουμε πάνω στον πάγγο μας μέχρι να κρυώσουν τελείως. Μετά μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στο ντουλάπι μας ή στο ψυγείο.
Το καλοκαιράκι είναι κοντά και το γλυκό μας θα είναι έτοιμο για να γαρνίρει τα παγωτά μας, τις τάρτες, τις τούρτες μας ή το τρατάρισμα των φίλων.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !
Υγ.

Με τα ίδια υλικά μπορούμε να φτιάξουμε και μαρμελάδα φράουλα και με τον ίδιο τρόπο, αρκεί να κόψουμε τις φράουλες πριν τις βάλουμε στη ζάχαρη  σε κομμάτια της αρεσκείας μας. 'Οταν κόψουμε τη φράουλα στα τέσσερα έχουμε μιά μαρμελάδα με κομματάκια φρούτου μικρά, άν την κόψουμε στα δύο έχουμε με χοντρά κομμάτια φρούτου. Στην περίπτωση που κάνουμε μαρμελάδα καλό είναι να μην αφαιρέσουμε την ποσότητα της ζάχαρης και να βράσουμε περισσότερη ώρα μέχρι να δέσει καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου