Σάββατο 1 Μαΐου 2021

Τζιγεροσαρμάδες


 Υλικά

---------

1 συκωταριά αρνίσια

5-6 εντεράκια αρνίσια

4 σκέπες αρνίσιες

1 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

1 κούπα ψιλοκομμένο , άνηθο και μαιντανό

1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

1 κούπα ρύζι καρολίνα

Αλάτι και πιπέρι

Λεμόνια

1 αυγό για το άλειμμα


Εκτέλεση

------------

Σε μιά λεκανίτσα  βάζουμε νερό και ξύδι και μουλιάζουμε τις σκέπες για ν'ανοίξουν .

Ζεματάμε την καλοπλυμένη συκωταριά σε αλατισμένο βραστό νερό,και βράζουμε  για 6' ξαφρίζοντάς την και αφού την βγάλουμε την ξεπλένουμε λιγάκι και την τοποθετούμε στο ξύλο κοπής. Μ'ένα κοφτερό μαχαίρι την κόβουμε μικρά κομματάκια κι αφαιρούμε όλα τα σκληρά μέρη .Κόβουμε κομματάκια και τα εντεράκια.

Σ'ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και προσθέτουμε το ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σταδιακά τα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια. Μόλις γυαλίσουν ,προσθέτουμε τα κομματάκια της συκωταριάς και σωτάρουμε για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι ,πιπέρι και το ρύζι και ρίχνουμε στο τέλος 1/2 κούπα νερό ,αφήνοντας τη γέμιση να σιγοβράσει . Σε ένα τέταρτο είναι έτοιμη η γέμισή μας . Το ρύζι αν κρατάει λίγο δεν πειράζει γιατί θα ολοκληρωθεί ο βρασμός στον φούρνο.

Ξεπλένουμε τις σκέπες με κρύο νερό και κόβουμε ολόγυρα τα χοντρά κομμάτια φτιάχνοντας με το ψαλίδι στρόγγυλα κομμάτια ώστε να μας χωρέσει η γέμιση που θέλουμε.

Γεμίζουμε τα κομμάτια της σκέπης με τη γέμιση ( 2 κουταλιές σούπας για τον καθένα είναι ένα καλό μέγεθος) και τους  τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψάκι μέτριο ,τον έναν δίπλα στον άλλον κολλητά και με την ένωση από την κάτω μεριά.

'Οταν τελειώσουν τα υλικά μας αλείφουμε τους τζιγεροσαρμάδες με αραιωμένο κρόκο αυγού και ρίχνουμε στο ταψάκι μισή κούπα βραστό νερό με μισό λεμόνι ,στα κενά ανάμεσα απ'τους τζιγεροσαρμάδες.

Αν μας περισσέψει χώρος στο ταψάκι μπορούμε να κόψουμε πατάτες σε μέτρια κομμάτια και να γεμίσουμε τα κενά .Αλατίζουμε και πιπερώνουμε τις πατάτες στάζοντας επάνω λίγο λάδι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο κέντρο της σχάρας και στον αέρα, στους 180 βαθμούς , για 3/4 της ώρας περίπου ή μέχρι να δούμε ότι έχουν ροδοψηθεί οι σαρμάδες.

Το φαγητό αυτό ,μ'αυτή την συνταγή ,το φτιάχνει πολύ συχνά η φίλη μου Μαρούλα Βαφειάδου , που έχει καταγωγή απ'την Ανατολική Ρωμυλία και γίνονται οι τζιγεροσαρμάδες της μοσχομυριστοί και πανόστιμοι.

Σερβίρεται το φαγητό ζεστό με κρύο στραγγιστό γιαούρτι !!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου