Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Μοσχαράκι στιφάδο !






Υλικά
--------
1300 γραμμ. κρέας χτένι σε κομμάτια
1500 γραμμ. Κρεμμυδάκια μικρά στρογγυλά φρέσκα ( για στιφάδο)
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 μεγάλο ξυλάκι κανέλας
1 κουτ.μικρό του γλυκού σπόρους μαυροπίπερο
2 φύλλα δάφνης
Μισό  κουτ.γλυκού μπαχάρι και μισό κουτ.γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κούπα ελαιόλαδο
1 μεγάλη κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας αραιωμένο
3 μεγάλες ντομάτες ώριμες στον τρίφτη
Αλάτι και πιπέρι και 1 κοφτή κουτ.γλυκού ζάχαρη

Εκτέλεση
------------
Από βραδύς βάζουμε σε ζεστό νερό τα κρεμμύδια όπως είναι με τη φλούδα τους.
Την επομένη τα καθαρίζουμε ,κόβοντας από κάτω την πλευρά της ρίζας και τραβόντας μετά πανεύκολα τον φλοιό από το κρεμμυδάκι χαράζοντας το λίγο και κόβοντας την άλλη άκρη του. Τα στραγγύζουμε και τ'αφήνουμε στην άκρη. 

Στην χύτρα βάζουμε το μισό λάδι και το ξερό κρεμμύδι κομμένο σε χοντρά κομμάτια . Φέρνουμε δύο βόλτες το κρεμμύδι και προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν απ'όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.
Ρίχνουμε βραστό νερό χωρίς να τα σκεπάσει τελείως τα κομμάτια και αν χρειαστεί ξαφρίζουμε την επιφάνεια του νερού. ( σε μένα δεν χρειάστηκε καθόλου να ξαφρίσω)
Κλείνουμε την χύτρα και βράζουμε το κρέας μόλις σηκωθεί η βαλβίδα για 35' το αποσύρουμε απ'τη φωτιά κι όταν πέσει η βαλβίδα,ανοίγουμε τη χύτρα και αφαιρούμε προσεκτικά τα κομμάτια σε ένα σκεύος και τον ζωμό του κρέατος σε ένα δεύτερο.
Σε πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και τα καθαρισμένα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε αρκετή ώρα ανακατεύοντάς τα.
Προσθέτουμε τις ώριμες τριμμένες ντομάτες , τη δάφνη, το ξυλάκι της κανέλας τη ζάχαρη,το μαυροπίπερο σε κόκκους και λίγο τριμμένο  ,το αλάτι, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο και τον αραιωμένο πελτέ ντομάτας ( τον αραιώνουμε στο ζωμό κρέατος )Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσεκτικά .
Προσθέτουμε τα κομμάτια του βρασμένου κρέατος επάνω στα κρεμμυδάκια μπήγοντάς τα ελαφρά για να πάνε ανάμεσα στα κρεμμυδάκια και ρίχνουμε λίγο απ'τον ζωμό του κρέατος.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα καλά και σιγοβράζουμε μέχρι να γίνουν τα κρεμμυδάκια έτσι όπως τα θέλουμε και μέχρι το φαγητό να μείνει με λίγο ζουμάκι 
Αν θέλουμε προσθέτουμε έχτρα λαδάκι από πάνω και σίγουρα πρέπει να έχουμε στο τραπέζι πριν σερβίρουμε το φαγητό ............μπόλικο φρέσκο ψωμί !
Ταιριάζει πολύ η φέτα για συνοδευτικό ή το τζατζίκι .
Καλή σας όρεξη !


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου